Temaresor

Varmt välkomna till våra friskvårdsresor

Marmari

Cykelresa Marmari

15/4 till den 22/4 2022

Vi möter upp er på Athens flygplats med bil och kör 20 minuter till Rafina hamn, där vi tar färjan till Marmari. Båtturen med cafe tar cirka en timme.

Marmari är en traditionell fiskeby utan utvecklad turistnäring, en oslipad diamant. Här får du allt du kan önska dig i en fantastisk och naturskön miljö som gjord för en perfekt cykling. Vägar som slingrar sig längs kusten samtidigt som du njuter av fantastiska berg och ett sagolikt hav. Turerna varierar i nivå, tempo och distans. Här cyklar vi på landsväg med erfaren instruktör.

Evia är den näst största ö i Grekland. Södra delen av Evia påminner på västkusten (mot fastlandet) om de torra Kykladiska öarna och på östkusten (mot Eageiska havet) om det gröna prunkande Pelion! Detta trots att avståndet fågelvägen inte är mer än mellan 5 &ndash 20 km!  Det beror på att västkusten ligger i regnskugga när de fuktiga vindarna som sveper in från Aegeiska havet tvingas upp och släpper sin regnlast på östsidan! Det är häftigt!  På en halvtimme byter man totalt miljö! På västsidan mjukt böljande torra kullar med massor av skyddade sandstränder med kristallklart vatten. På östkusten dramatiska raviner, bergsmassiv och flodgångar som mynnar ut på vackra stränder med mjukt slipade marmorsten.

Cykling på Evia sker i en fantastisk och naturskön miljö och cykelturerna slingrar sig längs det korallgröna hav samt grönskande olivlundar. Vi kombinerar även cykling med härlig yoga och ev. massage. Området runt Marmari/Karystos är väl lämpat för längre eller kortare cykelturer. Trafikbelastningen är mycket låg och man kan välja mellan lågt kuperade turer, bergsturer eller terrängcykling. Perfekt utgångsläge för våra cykelturer. Vi cyklar längs en av de vackraste kuster och naturer vi kan omge oss av. Vi planerar diverse stopp efter vägen samt en lite längre lunch vid någon trevlig grekisk taverna. 

Kosten Vi fokuserar på bra och hälsosam mat för cyklister som är enkla att tillaga. Cykling är en uthållighetssport där kroppen måste hålla igång länge, ofta flera timmar i sträck. Inom alla sådana aktiviteter är kolhydrater en viktig del av kosten. Kolhydraterna är det som musklerna i första hand använder som bränsle för att prestera, och om de inte har några kolhydrater att tillgå kommer de således inte att kunna prestera. Genom att välja fullkornsvarianter av pasta, ris, gryn, bröd och frukostflingor vinner man mycket. Även genom att fylla tallriken med bra grönsaker, frukt och baljväxter får man i sig bra kolhydrater, blodsockret hålls mer stabilt och mättnadskänslan håller i sig längre och vi får däremd en mer effektiv och kvalitativ cykling. Vi använder huvudsakligen närproducerade livsmedel och våra måltidsförslag innehåller också maträtter som ligger sidan om de för alla välkända grekiska maträtterna. Alla maträtter tillagas på traditionellt grekiskt vis. Uppge eventuella  allergier vid bokning.

Vad kan du färvänta dig av veckan
Du kommer att uppleva en underbar cykelvecka med oss i Marmari. Susanne Persson hälsopedagog och en erfaren och duktig cyklist som guidar oss genom en fantastisk och naturskön miljö. Turerna kommer att variera i nivå, tempo och distans. Vi kombinerar cykling med härliga styrkepass, yoga för cyklister, massage och vi avslutar dagen med gemensam middag.

Cykling är bra för hälsan och den hjälper oss att hålla kroppen i form. Du tränar både flås och styrka. Endorfiner kroppens välmåendehormon frigörs och vi blir automatiskt piggare av att cykla. Cyklingen är även bra för vår hjärna, efter en längre stunds cykling och i samma tempo sätter vi oss i ett slags meditativt tillstånd där kropp och knopp kommer till ro.